Tahap kolesterol dapat dikesan dengan melakukan ujian darah untuk mengetahui sama ada bacaan kolesterol normal atau tinggi. Apabila melakukan ujian darah, tahap kolesterol akan diukur dengan menggunakan unit miligram per desiliter (mg / dL). Apabila anda menerima keputusan ujian kolesterol, anda akan dapat melihat keputusan dari:

  • Jumlah Kolesterol: Keputusan yang diperoleh adalah kombinasi LDL, HDL, dan trigliserida 20% dalam darah.
  • Trigliserida: Trigliserida adalah lemak yang terdapat di dalam darah. Biasanya, paras trigliserida tidak boleh melebihi 150 mg / dL.
  • HDL: Semakin banyak HDL yang anda dapat, lebih baik. Bagi lelaki, anda sekurang-kurangnya mempunyai 55 mg / dL HDL dan untuk wanita, anda sekurang-kurangnya mempunyai 45 mg / dL HDL.
  • LDL: Berbeza dengan HDL, lebih kecil jumlah LDL yang anda dapatkan, lebih baik. Sekiranya anda tidak mempunyai sejarah penyakit jantung, jumlah LDL anda tidak boleh melebihi 130 mg / dL. Bagi anda yang sudah mempunyai sejarah penyakit jantung, tahap LDL yang anda boleh tidak melebihi 100 mg / dL.

Secara ringkasnya, bacaan kolesterol normal adalah seperti berikut; 

  • Jumlah kolesterol tidak melebihi 200 mg/dL atau 5.2 mmol/L
  • LDL kolesterol tidak melebih atau 100 mg/dL 2.6 mmol/L (untuk mereka yang tidak berisiko tinggi sakit jantung)
  • HDL kolesterol tidak kurang 40 mg/dL atau 1 mmol/L untuk lelaki dan tidak kurang 50 mg/dL atau 1.3 mmol/L untuk wanita
  • Dan ini pula bacaan trigliserida yang ringkasnya kita boleh faham paras yang normal adalah kurang 150 mg/dL atau kurang 1.69 mmol/L.

Pengambilan beras perang yang tinggi dalam diet dapat membantu mengekalkan bacaan kolesterol normal dalam badan berada seterusnya mencegah penyakit kardiovaskular. Kelebihan beras perang adalah mengurangkan tahap kolesterol jahat (LDL) dalam darah kerana serat mudah larut yang terdapat dalam beras perang sangat baik untuk menyerap lemak tepu yang sememangnya tinggi kolesterol jahat (LDL). Jenis beras perang yang terbaik di pasaran boleh lihat disini.